انجمن علمی روانشناسی خانواده ایران- دومین کنگره ملی 99
بیانیه پایانی کنگره ملی با عنوان؛ خانواده در عصر ما

حذف تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1400/6/8 | 
بسمه تعالی
بیانیه پایانی کنگره ملی با عنوان؛ خانواده در عصر ما
با تأییدات خالق حکیم، سومین کنگره مشترک انجمن علمی روانشناسی خانواده ایران و اندیشکده خانواده مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت از تاریخ ۱۹ الی ۲۱ اسفندماه ۱۳۹۹،  همزمان با مبعث فرخنده پیامبر خاتم حضرت محمد (ص)، منادی صلح و وحدت، ترسیمگر نقشه سعادت و توصیف کننده ازدواج و تشکیل خانواده به عنوان بهترین بنای آفرینش،  با مشارکت ارزشمند جمع زیادی از اندیشمندان، کارگزاران نظام، استادان و دانشجویان با عنوان « خانواده در عصر ما » در فضای مجازی برگزار گردید.
مطالعات و مشاهدات میدانی نشان می­دهد که با گذشت چهل و دو سال از انقلاب اسلامی مردم ایران، ازدواج با رویکرد اسلامی در تار و پود و بن لایه­های درونی و بیرونی فرهنگ جامعه ایرانی جای خود را به درستی پیدا نکرده است و چنین سرنوشتی برای بهترین بنای آفرینش موجب نگرانی فراوان متخصصان حوزه علوم رفتاری می­باشد.
تغییر خزنده و تدریجی الگوهای ازدواج به سمت اشرافی­گری و لیبرالیسم فرهنگی، بالارفتن سن ازدواج، افزایش طلاق، ضعف نظام آموزشی کشور در پرورش مهارت های زندگی و قابلیت های همسرگزینی، خلأ ناشی از تبیین الگوهای ازدواج بهنگام و دقیق، تن دادن به ازدواج های هیجانی، غیراخلاقی، تحمیلی و ناخواسته، فقدان برنامه آموزشی مناسب برای قبل از ازدواج، حین ازدواج و بعد از ازدواج، ضعف قوانین مربوط به حوزه خانواده، نادیده گرفتن اصل ۱۰ قانون اساسی در محور قرار دادن خانواده در همه قوانین و برنامه­ریزی­ها، عدم توجه کافی به سیاست­های فرزندآوری و فرزند پروری، تأثیر  فضای مجازی بر نظام خانواده و افزایش نسبی خشونت خانگی،از جمله چالش هایی بود که سخنرانان و ارائه کنندگان مقاله­ها و نشست­های تخصصی از آن به عنوان عوامل تهدید سلامت جامعه و بهداشت روان و تحکیم و تعالی خانواده یاد کردند. شاخص­های سلامت و پایداری خانواده نشان می­دهد که نادیده گرفتن و نشنیدن زنگ خطر تهدیدات خانواده، هزینه های جبران ناپذیری را بر مردم و حاکمیت تحمیل خواهد کرد. از چنین منظری شایسته است مجموعه کنشگران حوزه خانواده با استفاده از تجارب علمی و یافته­های پژوهشی مشکلات و کاستی­های حمایتی، سیاستی، تقنینی، ترویجی و اجرایی حوزه خانواده را با جدیت رصد کنند و اجازه ندهند هویت خانواده اسلامی ایرانی، دچار استحاله­گرایی و به تعبیر اندیشمندانه مقام معظم رهبری در دام شبیخون فرهنگی، اشرافیت و تجمل­گرایی عافیت­طلبان و زراندوزان گرفتار شود. با چنین نگاهی، اندیشمندان و پژوهشگران شرکت کننده در این کنگره، ضمن تقدیر از برگزار کنندگان این رویداد علمی در شرایط سخت و تهدید کننده کرونایی، اهم مشکلات و کاستی­های حوزه خانواده را به شرح زیر جمع­بندی و خواستار اقدام مناسب از سوی متولیان ذیربط می­باشند.
۱-اینک که برنامه هفتم توسعه در حال تدوین می­باشد ضر وری است سرفصل مشخصی برای هویت دهی به حوزه خانواده تعیین و منابع و اعتبارات لازم پیش­بینی شود.
۲-مشکلات و کاستی­های حوزه خانواده عمدتاً بر خاسته از نگاه سطحی­نگری، سلیقه­ای و جزیره­ای است که تنها با رویکرد علمی و ایجاد سامانه ملی و رصد دقیق مشکلات و رفتارهای زیگزاکی و مداخلات ایجابی و سلبی مناسب و مبتنی بر یافته­های علمی و پژوهشی قابل حل می­باشد.
۳- فقر و بیکاری از یک سو و رواج تدریجی و خزنده فرهنگ اشرافی­گری و تجملاتی و تنوع­طلبی طیفی از عافیت­طلبان از سوی دیگر از آفات اساسی حوزه خانواده محسوب می­شود. از کارگزاران نظام در سطوح مختلف انتظار می­رود ازدواج و تشکیل خانواده را به عنوان یک نیاز فطری و طبیعی باور کنند و نسبت به اصلاح نگرش­های طبقاتی و ترویج ازدواح موفق و آسان به عنوان سنت نبی مکرم اسلام و کرامت ناموس بشریت، همت ورزند.
۴-از صدا و سیمای جمهوری اسلامی و دیگر رسانه­های تأثیرگذار انتظار می­رود چشم­انداز فرزندآوری و فرزندپروری را با نگاه علمی و استفاده بهینه از هنرمندان خبیر و خدوم با محوریت تبیین فرصت­ها و تهدیدها مورد بازبینی قرار دهند و قبح رویکرد کاخ­نشینی و تجمل­گرایی در این حوزه خطیر را به تصویر کشانند.
۵-پژوهشگران شرکت کننده در نشست تخصصی«نقدی بر عملکرد حاکمیت در تحکیم و تعالی خانواده» فقدان مبانی نظری معتبر و مورد اتکا و اتفاق­نظر اندیشمندان و متخصصین این حوزه در باره مفاهیم و کارکردهای خانواده را موجب بروز و ظهور سلیقه­های مختلف و جزیره­ای دانسته و نسبت به تبیین و تدوین زیر ساخت­های نظری حوزه خطیر خانواده و کاهش مداخلات حاکمیتی و حقوقی کردن بیش از حد خانواده و تبیین درست نسبت حاکمیت با خانواده و ایفای نقش تسهیل­گری حاکمیت تأکید دارند.
۶-اندیشه­ورزان حوزه خانواده، فرهنگ سازی در این حوزه خطیر را نیازمند اجرای دقیق اصل دهم قانون اساسی و ملزم کردن دستگاه­ها به داشتن پیوست خانواده و در نهایت تأسیس وزارت خانواده با شرح وظایف مستقل می­دانند.
۷-اکنون که پس از ده سال لایحه صیانت از حقوق زنان به مجلس شورای اسلامی تقدیم شده است، اننتظار می­رود نمایندگان محترم مجلس، ضمن پرهیز از نگاه­های هیجانی، موضوع را با نگاه خانواده­محوری و مبانی وحیانی و علمی، با دقت و ظرافت مورد بررسی قرار دهند و با تبیین اندیشمندانه افق خانواده با رویکرد سبک زندگی اسلامی­ایرانی، موجبات آرامش و امنیت همه­جانبه جوانان و کاهش دغدغه­های فکری آنان را فراهم کنند.
۸-اجرایی شدن سیاست­های کلی حوزه خانواده و جمعیت؛ ابلاغی مقام معظم رهبری و ایجاد نهضت فراگیر ملی برای ترویج و تسهیل ازدواج موفق و آسان، موجب گره­گشایی مشکلات فراوانی از این حوزه خطیر می­باشد. از دولتمردان انتظار می­رود موضوع را با اولویت و اراده جدی دنبال نمایند.
۹- از قوه قضائیه و قضات شریف انتظار می­رود در صدور حکم قضائی برای سرپرست خانواده و مباحث مربوط به طلاق، تشریفات لازم را مستند به تدابیر وحیانی و قانونی ملاحظه و پیامدهای ناشی از آن را به درستی مدیریت و اجازه ندهند چننن خانواده­هایی در معرض تزلزل و فروپاشی قرار گیرند. طبیعی است که در صورت نادیده گرفتن عالمانه پیامدهای احکام صادره، سلامت کل جامعه با تکانه­های سختی مواجه خواهد شد.
۱۰- ریشه دواندن خوی و خصلت اشرافی­گری، تجمل­گرایی و مصرف­زدگی در گروه مرجع، آفت اجتماعی و بیماری سختی است که سلامت ازدواج و تحکیم و تعالی خانواده را با مشکل جدی مواجه می­کند. از کارگزاران سطوح مختلف و صاحب منصبان انتظار می­رود؛ آیات قرآنی،احادیث نبوی و توصیه­های نورانی معمار کبیر انقلاب حضرت امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری مبنی بر زدودن پیرایه­های باطل از حوزه ازدواج را نصب­العین خود قرار دهند و خود در عمل الگوی مناسبی برای پیرایه­زدایی از حوزه ازدواج و تشکیل خانواده باشند.
۱۱- اندیشمندان و پژوهشگران شرکت کننده در این رویداد علمی بر سازماندهی سازمان­های مردم نهاد مرتبط( سمن­ها)، انجمن خیرین حوزه ازدواج و بازبینی شرح وظایف دستگاه­های مختلف و مرتبط و اصلاح نگرش­ها و باورهای کلیشه­، توجه ویژه و حمایتی به زنان خانه­دار، تجمیع قوانین و روزآمد کردن آن تأکید و از کارگزاران انتظار دارند که خود پرچمدار این نهضت مبارک باشند.
 ۱۲ -اینک که سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به عنوان بالاترین سند ملی در آستانه تقدیم به مقام معظم رهبری است، از کارگزاران نظام در سطوح سیاست­گذاری، قضایی، حمایتی، نظارتی و غیره انتظار می­رود همه ظرفیت­های این سند را در تحکیم و تعالی خانواده تراز مورد استفاده قرار دهند و کام جوانان منتظر ازدواج را با رعایت همه ملاحظات اخلاقی و اجتماعی در آغازین سال­های قرن پانزدهم شیرین کنند. 
دبیرخانه کنگره
نشانی مطلب در وبگاه انجمن علمی روانشناسی خانواده ایران:
http://fpai.ir/find-1.114.137.fa.html
برگشت به اصل مطلب